Yrttinen focaccia (2 leipää)
 
25 g hiivaa
 
3 1/2 dl vettä
 
3 rkl oliiviöljyä
 
2 tl suolaa
 
n. 10 dl vehnäjauhoja
 
1 rkl (tai miksei enemmän jos haluaa oikein yrttistä) erillaisia yrttejä (itse käytin rosmariinia, oreganoa, timjamia ja salviaa
 
 
Pinnalle
 
oliiviöljyä
 
tuoreita yrttejä (käytin laakerinlehtiä, laventelin kukkia, timjamia, oreganoa ja salviaa)
 
sormisuolaa
 
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja suola. Lisää hiivaleipäjauhoja vähitellen vaivaten. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta kymmenisen minuuttia. Ripottele lopuksi taikinalle silputtu yrtti ja puristele silppu taikinaan. Nosta taikina takaisin kulhoon ja anna sen kohota peitettynä 1/2 tuntia.

Kumoa taikina jälleen pöydälle ja alusta hetki. Jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä osat palloiksi. Nosta taikinapallot uunipellille, leivinpaperin päälle ja litistä pallot ohuemmiksi. Peitä leivät liinalla ja anna kohota 1/2 tuntia.

Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen, peitä leivät uudelleen ja anna niiden kohota vielä 1/2 tuntia. Voitele leivät ja koristele yrteillä. Paista leipiä 15-30 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Focacciat ovat parhaimmillaan tuoreina ja lämpiminä.