Pain de campagne (2 leipää)

Päivä 1: Hapanjuuri

1 omena

1dl vettä (35 asteista)

3dl vehnäjauhoja

 

Päivä 4: Juuren elvytys

2 dl vettä (35 asteista)

3 dl vehnäjauhoja

 

Päivä 5: Leipätaikina

5 dl vettä

12.5g hiivaa

3 dl hapanjuurta

1 1/2 dl grahamjauhoja

n.12 dl vehnäjauhoja

1 rkl suolaa

1rkl öljyä kulhoon

 

Valmista hapanjuuri vähintään 5 päivää ennen kuin aijot leipoa leiväm. Hapanjuuri riittää 2 leipätaikinaan eli 4 leipään. Tässä ohjeessa käytetään puolet hapanjuuresta eli leivotaan 2 leipää; loput hapanjuuresta voit säästää toiseen leivontakertaan.

Päivä 1: Raasta omena hienoksi. Omenan hapot jouduttavat juuren käymistä. sekoitaomenaraaste, 35 asteinen vesi ja jauhot suuressa kannellisessa kulhossa. Sulje kansi. Anna juuren käydä huoneenlämmössä 3 päivää. Sekoita juurta 2-3 kertaa päivässä.

Päivä 4: Lisää juureen 35 asteinen vesi ja jauhot. anna juuren seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Päivä 5: Juuri on valmis leivottavaksi. Se säilyy jääkaapissa reilun viikon, joten voit leipoa leivät haluamanasi päivänä viikon kuluessa.

Liota hiiva haaleaan veteen yleiskoneen kulhossa. Lisää puolet hapanjuuresta ja pane loput jääkaappiin seuraavaan kertaan. Lisää graham- ja vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa pienellä nopeudella 10 minuuttia. Voit vaivata taikinan myös käsin, mutta työstä sitä silloin vähintään 15 minuuttia hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Lisää suola. Lisää nopeutta ja vaivaa taikinaa vielä 5 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

Pane taikina suureen öljyttyyn kulhoon. Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla. Anna taikinan kohota 1 tunti. Painele taikina koko kohoamisajan puolessavälissä.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Jaa se kahteen osaan. Pyörittele palat palloiksi. Jauhota 2 leipäkoria (n. 20cm) huolellisesti jauhoilla. Pane leivät koreihin. Koreissa leivät kohoavat ylöspäin muhkeiksi. Peitä leivät leivinliinoilla ja anna kohota kaksinkertaiseksi, reilu tunti.

Laita leivinpelti uuniin ja laita uuni 250 asteeseen. Vuoraa kuumat pellit leivinpaperilla ja kumoa leivät siihen. Pane leivät uuniin. Suihkuta runsaasti vettä leiville ja uunin pohjalle. Paista 30-40 minuuttia. Valmiin leivän pohja on saanut väriä ja pohjaan koputtaessa ääni on kumea. Jäähdytä ritilällä.